Közel hárommillió alkalmazott a versenyszférában

MTI
2006.05.06. 09:42
Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) szerint jelenleg 2,8 millió dolgozót alkalmaznak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó cégek, azaz a versenyszférában tevékenykedő vállalkozások. Erről Oroszlán Andrea, a Foglalkoztatási Hivatal munkaügyi nyilvántartó központjának vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Az adatbázisba 2004. május 1-jétől kötelező bejelenteni a cégeknek a munkavállalók alkalmazását, vagy munkaviszonyuk megszüntetését. Az elmúlt két év során 5,419 millió bejelentés érkezett az adatbázishoz. Ebből 2,483 millió munkaviszony létesítésére, 1,710 millió munkaviszony megszüntetésére vonatkozott, 1,226 millió pedig olyan bejelentés volt, amely a határozott idejű munkaviszony, vagy más okok miatt egyszerre jelezte a munkaviszony létesítését és megszüntetését.

A 2004. május 1. előtti adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítótól, illetve az Egészségbiztosítási Pénztártól vették át, később a múlt év során a cégek segítőkész együttműködésével ezeket az adatokat is ellenőrizték, pontosították - jegyezte meg Oroszlán Andrea.

Az 5,419 millió bejelentésből csaknem 2 millió érkezett Budapestről, mintegy 500 ezer Pest megyéből. Ez a két térség tehát az EMMA országos munkaerőforgalmának csaknem felét jelentette.