Judit
-2 °C
8 °C

Sztrájk a Deutsche Telekomnál

MTI
2006.05.08. 11:27
A Deutsche Telekommal folyó bértárgyalásokkal kapcsolatban hétfőn figyelmeztető sztrájkra szólította fel a cég németországi dolgozóit a ver.di szakszervezeti szövetség: Németország szerte mintegy 6 ezer résztvevőre számítanak a cég 50 telephelyén. A bértárgyalások a Deutsche Telekommal hétfőn este és kedden folytatódnak, a ver.di követelése 6 százalékos béremelés a cég 110 ezer németországi dolgozója számára.

A pénteki, harmadik tárgyalási fordulón a felek álláspontja nem közeledett, a Deutsche Telekom a saját javaslatát még nem ismertette. A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség között már létrejött az első megállapodás a német távközlési cég tervezett létszámcsökkentéséről. A cég 2008 végéig összesen 32 ezer alkalmazottjától akar megválni: a leépítéseknél leginkább a vezetékes ágazat, a T-Com érintett, ahol 20 ezer állást akarnak megszüntetni. Az érdekegyeztetés keretében április 1-ig ebből 3680 álláshelyet építettek le, de az érintetteknek a konszern más területein kell munkát felajánlani.

Szeptember 1-ig további létszámcsökkentéseket akarnak végrehajtani, erről még tárgyalnak. Ugyanakkor a nagysebességű internet-szolgáltatásban 5 ezer új munkahely létesítésére tett ígéretet a Deutsche Telekom. Eddig a cég ezer dolgozójával írt alá végkielégítésről megállapodást, összesen 7 ezer főt küldenek el végkielégítéssel. Ugyanakkor a DT a kormánnyal tárgyalásokat folytat arról, hogy a tisztviselők előnyugdíjazásával kapcsolatban új szabályozás szülessen.

Tavaly november elején a Deutsche Telekomnál, a Magyar Telekom többségi tulajdonosánál azt közölték, hogy három év alatt 32 ezer főtől akarnak megválni, de ebben a létszámban már benne van egy hétezer fős, korábbi döntéssel elhatározott leépítés is, miközben új dolgozókat is felvennének.

Kai-Uwe Ricke, a Telekom elnöke azzal indokolta az anyagilag rendbe tett konszern leépítési terveit, hogy Deutsche Telekomot fel kell készíteni az egyre fokozódó versenyre. Egy másik érv, hogy a technológiai átalakulással számos munkahely feleslegessé vált. A leépítések leginkább a bonni székhelyű konszern vezetékes üzletágát, a T-Comot sújtják, ahol 20 ezer emberre nem lenne szükség. A konszern az elmúlt tíz évben átlagosan tízezer embertől vált meg évente.

A dolgozókat képviselő ver.di szakszervezet szerint azonban a Telekom jóra fordult helyzete nem tesz indokolttá ilyesfajta megtakarításokat. A tavalyi év egészében az árbevétel 3,9 százalékkal nőtt, 59,6 milliárd euróra emelkedett a 2004-es 57,35 milliárd euróról. Az adózott eredménye 5,6 milliárd euróra ugrott 1,6 milliárdról, egyszeri tételek nélkül is 4,7 milliárd euróra emelkedett 3,7 milliárdról. A vállalat részvényenként 72 eurócent osztalék kifizetésére tett ígéretet, amely az eddigi legnagyobb összeg, és 10 eurócenttel múlja felül az előző évi osztalékot.

A Deutsche Telekom első embere május elején ugyanakkor azt közölte, hogy vállalata vezető pozícióját az európai távközlésben tovább szeretné erősíteni. Kai-Uwe Ricke ennek érdekében aktív szerepvállalást vázolt és további külföldi vásárlásokat sem tart kizártnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.