Szlovénia januárban csatlakozik az euróövezethez

MTI
2006.05.08. 16:08
Szlovénia januárban minden bizonnyal belép az euróövezetbe, Litvánia csatlakozási kilátásai azonban azonban az infláció miatt továbbra is bizonytalanok, áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely szerint ugyanakkor "bizarr" lenne a balti állam elutasítása "néhány tizedesnyi" inflációtúllépés miatt.

A legnagyobb európai hitelminősítő a jelentés szerint arra számít, hogy az EU miniszteri tanácsa júniusban kimondja: Szlovénia teljesítette a maastrichti feltételrendszert, és az ország - elsőként az új EU-tagok közül - 2007 januárjában belép az euróövezetbe.

Az unió kedvező döntése esetén a Fitch a jelenlegi "AA mínusz"-ról várhatóan "AA"-ra emeli Szlovénia szuverén devizaadósi kockázati osztályzatát, annak kilátását pedig stabilról pozitívra javítja. Szlovénia adósi besorolása már most is messze a legjobb a kelet-európai új EU-tagállamok között, és jobb, mint több jelenlegi euróövezeti tagországé. Ha a Fitch "AA"-ra emeli tovább a szlovén osztályzatot, az már csak két fokozatnyira lesz a lehetséges legjobb, "AAA" besorolástól.

A hétfői londoni Fitch-elemzés szerint ugyanakkor Litvánia jövő januári eurócsatlakozási ambícióinak teljesülése továbbra is kérdéses, a maastrichti inflációs referenciaérték teljesítése azonban "két tizedesnyi" értéken múlhat. A Fitch Ratings számításai szerint a márciussal zárult 12 hónapban Litvánia harmonizált éves inflációja átlagosan 2,72 százalék volt, ugyanerre az időszakra a maastrichti felső referenciaérték 2,66 százalék.

Jóllehet az uniós intézmények jogosan törekszenek arra, hogy "valahol precedensteremtő módon meghúzzák a vonalat", mégis "bizarr" lenne, ha Litvániát két tizedesnyi inflációs eltérés miatt utasítanák el, amikor az euró 1999-es megjelenése óta éppen ebben az országban volt a legalacsonyabb, alig 1 százalékos az átlagos éves infláció az összes uniós tagállam közül, áll a hétfői Fitch-jelentésben.