Alacsony forgalom, kis növekedés a tőzsdén

MTI
2006.05.09. 22:19
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 65,00 pontos emelkedéssel, 25.302,38 ponton zárt kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 0,26 százalékos erősödés. Viszonylag alacsony, 16,3 milliárd forintos forgalomban a vezető részvények árfolyamai vegyesen alakultak. Antal Dénes, a Magyar Külkereskedelmi Bank üzletkötője elmondta, hogy csendesen, különösebb ingadozások nélkül telt a keddi kereskedési nap. A piac alakulását a gyorsjelentések megjelenését megelőző szokásos kivárás határozta meg - közölte a szakértő. Utalt arra, hogy a Magyar Telekom csütörtökön, az OTP pénteken, a Mol pedig jövő hétfőn hozza nyilvánosságra legfrissebb adatait.

Farkas Róbert, a Magyar Takarékbank Rt. üzletkötője jelezte, hogy a Mol keddi csökkenését a nemzetközi olajrészvények értékvesztése idézte elő. A Richter árfolyama történelmi csúcsot ért el, ugyanakkor az Egis csökkent. Kérdés, hogy a kisebb gyógyszerpapír szerdai gyorsjelentését közlését követően milyen irányt vesz - tette hozzá az üzletkötő. Szerinte a BÉT-en nem reális az idén tapasztalható, már 4.500 pontot is meghaladó emelkedés, "kijárna már egy korrekció". Úgy vélekedett, az Amerikai Egyesült Államok jegybanki szerepét betöltő Fed szerdai, a piacra várhatóan negatív hatású kamatdöntése legkésőbb a gyorsjelentések után mindenképpen lefelé indítja el a BUX-ot. Antal Dénes ezzel szemben úgy látja, hogy a gyorsjelentések függvénye a piac további iránya. Kitért arra, hogy a keddi kormányszóvivői tájékoztatón beharangozott autópálya-részvények híre nem befolyásolta a keddi piac alakulását. Ezzel kapcsolatban úgy vélte: biztosan lesz keletje ennek a papírnak, mint ahogy minden új tőzsdei céget örömmel fogad a piac. Ugyanakkor az üzletkötő nem hiszi, hogy fél év alatt be lehetne vezetni egy céget a BÉT-re.

A Richter-részvényekre 1,4 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket, értékük 1.000 forinttal, 2,05 százalékkal 49.700 forintos rekordárfolyamra nőtt. Az Egis árfolyama viszont még 200 forinttal, 0,59 százalékkal erősödni tudott, a 33.800 forintos záróár 925 millió forintos forgalomban született. A Mol-részvények ára 555 forinttal, 2,16 százalékkal 25.150 forintra süllyedt, 7,3 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom papírok 985 forintot értek a kereskedés végén, ez 15 forintos, 1,55 százalékos erősödés. A forgalom csupán 0,53 milliárd forintot tett ki. Az OTP-részvények a keddi kereskedésben változatlan árfolyamon, 8.299 forintom maradtak, a papírokkal 3,3 milliárd forintos forgalomban kereskedtek. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 5,64 ponttal, 0,24 százalékkal 2.308,57 pontra csökkent.