Csökkent a szlovák postások bére

MTI
2006.05.10. 12:19
Márciusban a szlovák gazdaság minden ágazatában nőttek a nominálbérek tavaly márciushoz képest, egyedül a postai szolgáltatásokban és a távközlésben csökkentek, illetve stagnáltak.

A nominálbérek legerősebben az építőiparban nőttek - 11,3 százalékkal -, illetve az autókereskedelemben és -javításban, 9,3 százalékkal. Az ipar egészében 8,6 százalékos, a kis- és nagykereskedelemben 8 százalékos volt az emelkedés, a szálloda- és vendéglátóiparban 6 százalék, a közlekedésben és szállításban 4,2 százalék. A postai szolgáltatásban ezzel szemben 6,3 százalékos volt az éves szintű csökkenés a nominálbérekben, míg a távközlési ágazat bérei stagnáltak.

A legnagyabb átlagnominálbért ennek ellenére márciusban is a távközlésben jelentették, 37 703 szlovák koronát. A legkevesebbet a szálloda- és vendéglátóiparban keresték hivatalosan: mindössze 10 361 koronát.

Márciusban a reálbérek az ingatlanágazatban, az üzleti és más szolgáltatásoknál nőttek a leginkább, 4,8 százalékkal, a közlekedésben és szállításban a legkevésbé, 0,5 százalékkal. Ugyanakkor a távközlésben, az autókereskedelemben és javításban, valamint a postai szolgáltatásokban sorrendben 2,3, 1,8 és 1 százalékkal csökkentek a reálbérek.