Már ehetünk is üdülési csekkel

MTI
2006.05.10. 14:17
Éttermekben is felhasználható lesz az üdülési csekk a kiemelt üdülőkörzetekben az idei szezonban - jelentette be Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán Budapesten sajtótájékoztató keretében írta alá a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Vendéglátó Szövetség és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége vezetője.

Kolber István az együttműködés támogatójaként elmondta: az üdülési csekk az elmúlt évek sikertörténete, míg tavaly 15 milliárd forint volt, addig az idén 20 milliárd forint lesz várhatóan a forgalma. Az idén 114 ezer szociálisan rászoruló üdülését szolgálja az üdülési csekk 3,1 milliárd forint értékben - tette hozzá.

A Magyarországon beváltható üdülési csekk hozzájárul a turizmus ágazat stabilitását adó belföldi turizmus további bővüléséhez, és a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia egyik fő célkitűzésének, az életminőség javításának megvalósítását is elősegíti.

A miniszter ismertette szerint a Regionális Operatív Program keretében jelenleg 100 turisztikai fejlesztés zajlik az országban, és a támogatási források 2007-től megsokszorozódnak. Az új Magyarország programban a turizmus kiemelt fejlesztési terület - emlékeztetett Kolber István.

Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke elmondta: az idei év első négy hónapjában 8,3 milliárd forint értékben vásároltak üdülési csekket a gazdálkodók, míg az előző év hasonló időszakában 5 milliárd forint volt a forgalom. Az idén több mint 800 ezren, míg tavaly 500-600 ezren jutottak üdülési csekkel.

Az elnökszerint a Magyar Vendéglátók Ipartestületének adatai szerint Magyarországon 53 ezer melegkonyhás étterem működik jelenleg. A szerződések megkötését egyelőre a kiemelt üdülőkörzetekben kezdik el, de tervezik a kezdeményezés kiterjesztését a nagyobb városokra is.

Karácsony Mihály tájékoztatása szerint eddig 3.109 szállodában lehet üdülési csekkel fizetni, ezek közül 1.500 rendelkezik étteremmel, először ezekben biztosítják a csekk szállás igénybevétele nélküli elfogadását.

Az üdülési csekk a kibocsátás dátumától számított egy évig váltható be mintegy négyezer magyarországi szálláshely-, turisztikai, kulturális, szabadidős és utazási szolgáltatónál.