Tartja magát az olajár a 72 dollár fölött

MTI
2006.05.11. 09:00
Csütörtök reggel tartotta magát a nyersolaj ára a hordónkénti 72 dolláros szint fölött a tegnapi 2 százalék körüli árdrágulás után, ami az amerikai olajfinomítókkal kapcsolatos technikai gondokkal függött össze. Emiatt fokozódtak a benzinellátás folyamatossága miatti aggodalmak a nyári utazási csúcsszezon közeledtével. Támogatta az árakat az is, hogy nem szűntek meg az iráni atomenergia-program körüli aggodalmak és változatlanul hiányzik a piacról Nigéria kivitelének egy része.

Tegnap délután még a keddi záró érték alatt állt az olajár az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatalának (EIA) arra az adatára, hogy a múlt héten a szakértők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai benzintartalék, ami így már a második egymást követő héten bővült, miután előzőleg nyolc héten át csökkent. Este viszont bejelentették, hogy a ConocoPhillips cég New Jersey-ben lévő olajfinomítója csökkentett termeléssel üzemel. Ezt megelőzően a Valero vállalat azt közölte, hogy karbantartási munkák kezdődtek a Texas államban lévő napi 243 ezer hordó kapacitású olajfinomítójában.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 72,43 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 30 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 1,44 dollárral drágult és 72,13 dollláron zárt.

Az EIA adatai szerint a május 5-én záródott héten az amerikai benzintartalék 2,4 millió hordóval nőtt, ami a duplája a szakértők által becsült 1,2 millió hordó bővülésnek. Az olajtartalék 300 ezer hordóval emelkedett, míg az elemzők véleményének az átlagában 600 ezer hordó csökkenés szerepelt.