Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Stagnálás után 0,4 százalékos német GDP növekedés

MTI
2006.05.11. 09:28
A német gazdaság az év első negyedében lendületet vett, 0,4 százalékkal bővült azután, hogy a megelőző negyedévben stagnált a bruttó hazai termék. Ugyanakkor a növekedési ütem elmaradt a Reuters szakértői várakozásaiban szereplő 0,6 százalékos ütemtől, és ez kihathat az eurózóna egészének teljesítményére. Az eurózóna első negyedévi növekedési adatait 11 órakor teszik közzé. A berlini statisztikai hivatal kiemelte, hogy a növekedés a hazai és a külföldi kereslet emelkedésétől egyaránt kapott impulzust. A munkanélküliség mérséklését célul kitűző Angela Merkel vezette kormányt azonban aligha nyugtatja meg a várttól elmaradó növekedési tempó.

A német gazdaság az első negyedévben éves összevetésben 2,9 százalékkal bővült, szemben az 2005 utolsó negyedévének felfelé módosított 1,1 százalékos növekedési ütemével. Hat év óta nem érte el a negyedéves növekedési ütem a 2,9 százalékot, de ebben az játszott közre, hogy az első negyedévben három nappal több volt a munkanap, mint a tavalyi első negyedben. Ennek a hatásnak a kiszűrésével az első negyedévi GDP növekedési ütem 1,4 százalékos volt, a tavalyi október és december közötti, módosított 1,7 százalékkal szemben.

A német kormány az idei év egészére 1,6 százalékos GDP növekedést vár, a gazdaságkutatók ennél derűlátóbbak: 1,8 százalékos növekedésre számítanak, amire 2000 óta nem volt példa.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.