Figyelmeztető sztrájk a DAM-nál

MTI
2006.05.11. 11:00
Megtartják a kétórás figyelmeztető sztrájkot a diósgyőri kohászok csütörtök délelőtt 11 órakor, miután nem vezettek eredményre eddig a bértárgyalások a DAM 2004 Kft.-nél - tájékoztatta Bodnár József, a Vasasszakszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke az MTI-t. A cégvezetés tett egy ajánlatot, a tulajdonos erre még nem reagált, ezért most már jószerivel biztos a munkabeszüntetés - mondta a szakszervezeti vezető.

Ágotai József, a Vasas Szakszervezet helyi elnöke azt közölte, hogy a munkáltató eddigi nulla százalékos béremelési terve elfogadhatatlan számukra. A figyelmeztető sztrájk délután egy óráig tart, a tárgyalások azonban nem szakadnak meg, azt mindenféleképpen folytatják. A kevesebb mint ezer embert foglalkoztató, az ukrán Donbass csoport tulajdonába tartozó a DAM 2004 Kft. munkavállalói elszántak, "nincs vesztenivaló". A sztrájkfelhívással a cégnél mind a három szakszervezeti tömörülés - a Munkástanácsok, a Liga és a Vasas - egyetért. Ágotai József tájékoztatása szerint a folyamatos műszakban dolgozó kohászati társaságnál az átlag bruttó bér 127 ezer forint.

A munkavállalók 10-15 ezer forint havi béremelést kértek a szociális juttatások - a munkába járás közlekedési támogatása és a gyerekek iskolakezdési támogatása - mellett. A tulajdonos azonban eddig mindettől elzárkózott - mondta Ágotai József. A szakszervezeti vezető megemlítette: a figyelmeztető sztrájkban közvetlenül a műszakban lévő mintegy háromszáz dolgozó vesz majd részt, ugyanakkor csaknem valamennyi munkavállaló jelezte, egyetért a munkabeszüntetés eszközével.