A GVH vitára bocsátotta tevékenységének egyes alapelveit

MTI
2006.05.11. 11:05
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyilvánosságra hozta a verseny szabadságával, valamint a fogyasztói döntések szabadságával kapcsolatos alapelveinek tervezetét - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön. A közlemény szerint a GVH 2006. szeptember 30-ig várja az észrevételeket a tervezettel kapcsolatban a szakmai közönség részéről. Ezt követően, várhatóan 2006 végéig, véglegesíti és teszi közzé a dokumentumokat. A GVH célja az alapelvek rögzítésével, hogy tovább javítsa a hivatal működésének átláthatóságát és kiszámíthatóságát, így járulva hozzá a jogbiztonság fokozásához és a versenykultúra fejlődéséhez.

A verseny szabadságával kapcsolatos alapelvek a fúziókkal, a versenyt korlátozó megállapodásokkal, az erőfölénnyel való visszaéléssel, valamint a versenypártolással, és a versenykultúra fejlesztésével kapcsolatos általános elveket fogja össze. A tervezet deklarálja: a GVH feladata, hogy a verseny védelmén keresztül elősegítse, hogy a fogyasztók jó minőségű termékeket alacsony áron és nagy választékban vásárolhassanak meg. A tervezet olyan intézményi és működési kérdésekkel is foglalkozik, mint a GVH függetlensége, vagy a prioritások meghatározása. Kiemeli, hogy a versenyképességhez nem a verseny indokolatlan korlátozásán, hanem a verseny érvényesülésén át vezet az út.

A fogyasztói döntések szabadságával kapcsolatos dokumentum a fogyasztó megtévesztése és azzal rokon magatartások kérdéskörével kapcsolatos legalapvetőbb elveket fogalmazza meg. A tervezetek elérhetőek a GVH honlapján.