Mégse lesz Litvániában euró?

MTI
2006.05.12. 12:04
Litvániában áprilisban 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva, a márciusi 2,5 százalék után, jelentették a litván statisztikai hivatalban pénteken. Az eredmény kétségessé teszi Litvánia jövő év elejére tervezett belépést az euróövezetbe.

Litvánia az euróövezeti csatlakozás minden feltételét teljesítette, kivéve az inflációra vonatkozót. Szabály szerint a jelölt országban az évi átlagos infláció legföljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legjobban teljesítő EU-ország átlagát.

Az EU statisztikai hivatalának legutóbbi teljeskörű adatsora szerint a három legjobban teljesítő ország a márciussal zárult tizenkét hónapban Svédország, Finnország, illetve holtversenyben Hollandia és Lengyelország volt, 0,9 százalékos, 1,0 százalékos, illetve 1,5-1,5 százalékos infláció átlaggal, azaz átlagosan 0,97 százalékkal. Így a Litvániában 2,7 százalékos átlagos infláció a márciussal zárult tizenkét hónapban kissé meghaladta az előírást - a különbözet 1,53 százalékpontos volt -, és az áprilissal zárult tizenkét hónap átlaga is 2,7 százalékos maradt.

Az Európai Bizottság kedden közli, mely jelölt országok teljesítették az euróövezeti feltételeket. Szlovénia abszolút esélyesnek számít. A hazai szabvány szerint számolva áprilisban 3,5 százalékosra gyorsult a tizenkét havi infláció Litvániában a márciusi 3,1 százalékról.