743 millió eurós beruházás

MTI
2006.05.12. 12:05
A dél-korai Hyundai Motor Co. pénteki bejelentés szerint csehországi gyártótelepének beruházást 743 millió eurós kezdeti fejlesztéssel indítja be. A projektben 2008 végéig összesen 1 milliárd eurós befektetést terveznek.

A szöuli Pénzügyi Ellenőrző Hatósághoz benyújtott jelentésben a Hyundai Motor beszámol arról, hogy az igazgatótanács jóváhagyta a teljes egészében Hyundai tulajdonban lévő egység létrehozását, amit 743 millió eurós alaptőkével ( Hyundai Motor Manufacturing Czech néven) hoznak létre. A Hyundai a beruházás fennmaradó részét a Cseh Köztársaságban felvett hitelekből kívánja finanszírozni.

A Hyundai márciusban határozta el, hogy első európai gyártótelepét Csehországban hozza létre évi 300 ezer egységre rúgó kapacitással 2008 évi indulással. A gyártótelep létrehozásáról szóló szerződést a dél-koreai vállalat és a cseh kormány illetékesei a jövő héten írják alá Szöulban.

Ami az ünnepélyes alapkőletételt illeti, azt a Hyundai Motor elnökének letartóztatása miatt elhalasztották. Csung Mong-Koo-t áprilisban vették őrizetbe hűtlen kezelés, hatalommal való visszaélés gyanújával. A feltételezések szerint a vállalat és a hozzá tartozó leányvállalatok titkos alapot kezeltek, amivel a kormányzat és a pénzintézetek alkalmazottait vesztegették meg. A Hyundai jelenleg Kínában, Indiában, Törökországban és az Egyesült Állakokban működtet gyártótelepet.