Csökkennek a vezetékes összekapcsolási díjak

MTI
2006.05.12. 13:23
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek a négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon - közölte az NHH. A referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) jelentik a távközlési piacon működő szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szerződések alapját.

Az NHH szerint a verseny szempontjából a szolgáltatók RIO-iban szereplő forgalmi és ma már a verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny. Az NHH stratégiai céljainak megfelelően, az összekapcsolási díjak további csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti indokolatlan különbségek, és újabb lendületet kaphat Magyarországon a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.

A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. A tanács a március elején publikált határozattervezeteiben jelezte, hogy a forgalmi díjakat várhatóan 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal csökkenti.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentése a szolgáltatók és így ügyfeleik számára a számhordozás, valamint a közvetítőválasztás feltételeit teszik kedvezőbbé.

A 2004. június óta érvényes tarifákat felváltó határozatokban a tanács egységesítette a RIO ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás egyszeri díja eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1.500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2.600 forint alá csökken.

A vezetékes telefonszámok hordozásának lehetőségével 2004. január elseje óta élhetnek az előfizetők, akik 2004-ben 47,8 ezer, 2005-ben 123,9 ezer számot, 2006 első négy hónapjában pedig további 14,7 ezer számot hordoztak.

A magyarországi hírközlési piacon, ezen belül a vezetékes szegmensben a verseny élénkülését jelzi, hogy 2005 első negyedévében a hívásoknak még csak a 8,7 százalékánál, a negyedik negyedévben pedig már a 17,2 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást.

A hanghívások időtartamát nézve is egyre jelentősebb a közvetítőválasztás részesedése. Ez a mutató 2005 első negyedévében 9,2 százalékon, év végén pedig 16,3 százalékon állt. Összességében 2005-ben a vezetékes hálózatokból indított hanghívások közül mind a hívások darabszámát, mind az időtartamát tekintve közel 13 százalék volt közvetítőválasztásos forgalom részesedése.

Az NHH tanácsának legfrissebb határozatai szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásvégződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Monortel díjai 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel tarifái 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre, az Invitel díjai pedig 20 százalékkal, átlagosan 2,31 Ft/percre csökkenek - és így mérséklődhet a legnagyobb szolgáltató, illetve a kisebbek által alkalmazott tarifák közötti indokolatlan különbség is.

Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel RIO-járól szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken.