Nő a szerepünk a bio üzemanyagok előállításában

MTI
2006.05.12. 14:07
Európában növekszik jövőre a bio üzemanyagok előállításhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak termelése, e téren fontos szerep juthat Magyarországnak - mondta Budapesten egy nemzetközi konferencia alkalmából a gabonatermelők brüsszeli érdekképviseleti szervezete, a Coceral elnöke. Közben a világon elsőként számszerűsítette a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező brit Greenergy azt, hogy a bio üzemanyagok révén Nagy-Britanniában mennyivel csökkent a levegő széndioxid tartalma: 40 ezer tonnával az idei év első negyedében, ami annyi, mintha 50 ezer autót kivontak volna a forgalomból ebben az időszakban.

A bio üzemanyagról a Coceral elnöke, Andrew Barnard elmondta, a gazdák jövőre több gabonafélét, és olajos magvat fognak termelni etanol előállítás céljából: 2 millió tonna körülit a tavalyi 900 ezer helyett. Ennek nagyjából 70 százaléka búza, és kisebb mértékben árpa volt, s elsősorban Németországból, illetve Spanyolországból származott. Jövőre azonban várhatóan növekszik a kukorica aránya is az etanol előállításban, és az új EU-tagországok, köztük Magyarország szerepe is felértékelődhet e tekintetben.

A biodízel gyártásban az Európai Unió az első a világon, jövőre tovább növekszik a termelés, s 4 millió tonna előállítása várható. Az unióban Németország a legnagyobb biodízel-termelő, majd Franciaország és Olaszország következik. A biodízel nagyjából 80 százaléka repcéből származik, a következő években azonban csökkenhet az arány a pálmaolaj és a szójaolaj importjának növekedésével. Az Európai Unióban 2010-ben a járművekben felhasznált üzemanyag 5,75 százalékának, 2015-ben 8 százalékának kell bio-eredetűnek kell lennie.