Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Lakossági igény van az egy- és kétforintosra

MTI
2006.05.15. 14:42
Bár az előállítása veszteséges, az MNB nem tervezi, hogy kivonja a forgalomból az 1 és 2 forintosokat.

Missura Gábor, a jegybank szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amíg a forint létezik, 1 és 2 forintos is létezni fog".

Ismertette: az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1, 2 forintosok előállítási költsége mintegy ötszöröse forgalmi értéküknek, az 5 és 10 forintosoké pedig kétszerese. A nagyobb címletek előállítása viszont nyereséges - tette hozzá Missura Gábor. Egy címlet forgalomban tartása mintegy 350-380 millió forintos költséget jelent a jegybanknak, a két címlet forgalomban-tartása tehát 700-800 millió forintba kerül.

Tavaly 117 millió darab kétforintost és 101 millió darab egyforintost igényeltek az MNB-től. A tapasztalatok szerint a kétforintosok 40 százaléka áramlik vissza a forgalomba, és 60 százaléka tűnik el onnan, míg az egyforintosoknál 75 százalék kerül ki a forgalomból. A szóvivő hozzátette: ez az egyforintos esetében azt jelenti, hogy minden negyedik ember számára fontos a legalacsonyabb címlet, az ötvenfillérest a jegybank akkor vonta ki a forgalomból, amikor annak visszaáramlását szinte mérni sem lehetett.

Missura Gábor hangsúlyozta, hogy a két legalacsonyabb címletre lakossági igény van, és a jegybanknak törvényi kötelezettsége is biztosítani elérhetőségüket. Hozzátette, hogy az 5 forintra történő felkerekítés növelné az inflációt, mivel az árak emelkednének, "erre vonatkozó számítások nincsenek, csak rossz tapasztalatok".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!