Ágnes
-13 °C
0 °C

Nem jogellenes a Gaz de France - Suez fúzió

MTI
2006.05.16. 11:45
A francia kormány nem sértette meg az egységes uniós piac alapelveit azzal, hogy támogatta az állami Gaz de France és a magántulajdonban lévő Suez közüzemi szolgáltató egyesülését, közölte kedden az EU belső piaci biztosának szóvivője. A bizottság azonban tovább vizsgálja az ügyletet a verseny szempontjából.

Az európai bizottság néhány héttel ezelőtt újabb dokumentumokat kért Párizstól az ügyletre vonatkozóan, és ennek alapján meg lehetett állapítani, hogy a tranzakció nem sérti a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvet, mondta Oliver Drewes, Charlie McCreevy biztos szóvivője.

A francia cégeket az egyesítésük ellen kézzel-lábbal tiltakozó olasz Enel energiavállalat és az olasz kormány panaszolta be Brüsszelnél, mondván: az ügylet sérti a tőke szabad mozgására vonatkozó előírásokat, a francia kormány protekcionista lépéseket tesz a hazai ipar védelmében.

Az ügy háttere, hogy az európai energiapiac teljes liberalizálására készülő cégek igyekeznek felvásárlásokkal növekedni, erősíteni pozícióikat. Ezért akarta megvásárolni egyebek mellett az Enel a belga Electrabel áramszolgáltatót, és amikor ott kosarat kapott, annak anyavállalatára, a francia Suezre vetett szemet. E próbálkozását a francia kormány gyorsan megelőzte azzal, hogy februárban támogatta a Gaz De France országos gázszolgáltató és a Suez összeolvadását, létrehozva a világ egyik legnagyobb közüzemi cégét, 72 milliárd eurós piaci tőkeértékkel, lekörözve Európában a 44 milliárd euró értékű Enelt és a 65 milliárd eurós német E.ON-t is.

A brüsszeli állásfoglalás elvileg ennek a vitának a végére tett pontot, mindamellett versenyügyi szempontból még át kell tekinteni az összeolvadást, hogy az nem tesz-e lehetővé erőfölénnyel való visszaélést.

A nyugat-európai energiapiac másik jelentős fúziós ügyletében sem lát egyelőre semmi kivetni valót a bizottság, miután a napokban jelezte, hogy nem kifogásolja a német E.ON közüzemi szolgáltató 29 milliárd eurós ajánlatát spanyol versenytársára, az Endesára. Az viszont még kérdéses, hogy az ügyletet nyélbe is ütik-e, mert az Endesára az ugyancsak spanyol Gas Natural is pályázik, és az Endesa vezetői keveslik az E.ON 29,1 milliárd eurós ajánlatát. Brüsszel még vizsgálja - a francia ügylethez hasonlóan -, hogy a spanyol kormány nem készül e megnehezíteni külföldi cégek spanyolországi vállalatfelvásárlásait.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.