Almunia ígéretet kapott Magyarországtól

MTI
2006.05.17. 11:44
Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse ígéretet kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Veres János pénzügyminisztertől, hogy Magyarország szeptember elejére az uniós elvárásoknak megfelelően módosított konvergenciaprogramot nyújt be, amelyben egyebek között azonnali kiigazításokat indítanak el.

Ezt a brüsszeli illetékes maga erősítette meg szerdán, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének margóján tartott gazdasági EP-bizottsági meghallgatáson, zárt ülésen, a parlamenti testület egyetlen magyar tagjának, Becsey Zsoltnak (Fidesz-MPSZ) a beszámolója szerint.

A pénzügyi felelős utalt arra, hogy az EU már kétszer figyelmeztette Magyarországot a deficitcélok be nem tartása miatt - tájékoztatta az MTI-t Becsey a meghallgatásról. Nem említette viszont Almunia azt a korábban felröppent híresztelést, hogy további nem teljesítések esetén, távlati intézkedésként Brüsszel akár a felzárkóztatási támogatások felfüggesztését is kilátásba helyezheti.

Becsey Zsolt azt kérte a biztostól, hogy olyan esetleges szankciót a brüsszeli bizottság semmiképpen ne javasoljon, amely a lakosságot sújthatná.