Összeolvad az Euronext és az NYSE?

MTI
2006.05.17. 15:10
Az Euronext többnemzetiségű európai tőzsdeüzemeltető vállalat egyes értesülések szerint összeolvadási tervet terjeszt elő egy héten belül a New York-i tőzsdevállalattal, a NYSE-vel. A két piac képviselői már a múlt héten és e hét elején is tárgyaltak és az ügyletet részben készpénzes, részben részvénycserés formában ütnék nyélbe.

Mindeközben a vezető német tőzsdevállalkozás, a Deutsche Börse (DB) reménykedve várja, hogy közte és a párizsi, amszterdami, brüsszeli és lisszaboni tőzsdéket üzemeltető Euronext között létrejöjjön a fúzió. Ugyanakkor sajtóértesülések szerint a DB nem zárta ki más tőzsdei társaságokkal, a zürichivel, az olasz tőzsdéket üzemeltető Borsa Italiana vállalatokkal sem az egybekelést, s a NYSE-vel sem.

Az Euronext részvényesi közgyűlése a jövő héten lesz, várhatóan ott meghatározzák a jövőbeni együttműködés irányait. Minden esetre kedden már Frankfurtban a részvények között a Deutsche Börse-é lett a nap vesztese 4,5 százalékos árfolyameséssel. A német tőzsdetársaság részvényének árfolyamát a befektetői szkepticizmus ingatta meg, hogy a társaságnak nem sikerül majd egyesülnie az Euronexttel.