Tovább drágul az Ukrajnának adott orosz gáz

MTI
2006.05.22. 09:22

Oroszország csaknem kétharmaddal többet fog fizetni a kazah gázért, és ennek egy részét áthárítja Ukrajnára, amelynek már július elsejétől közel 9 százalékkal többet kell adnia a RosUkrEnergo kereskedőcégen keresztül kapott gázkeverékért, jelentették moszkvai lapok hétfőn.

A Kommerszant szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szombaton Szocsiban fogadta kazah kollégáját, Nurszultan Nazarbajevet, belement a Kazahsztánból importált gáz árának emelésébe, ezer köbméterenként 140 dollárra 50 dollárról (a kazah-orosz határon). Türkmenisztán is értesítette Oroszországot arról, hogy 80-85 dollárra emeli az exportált gáz ezer köbméterének árát a jelenlegi 65-ről.

Ez a kazah és türkmén emelés máris annyit jelent, hogy a RosUkrEnergo kereskedőcég - amely a januári csapelzárás utáni orosz-ukrán megállapodások alapján egyedül szállít minden gázt Ukrajnának az orosz állami ellenőrzésű Gazprom csőhálózatán keresztül - július elsejétől 110 dollárt követel az orosz és közép-ázsiai gázból álló keverékért az ukrán Naftohaztól az év elején megállapított, eddig érvényes 95 dollár helyett. Az ukrán végfogyasztók számára 110-ről 130 dollárra nő ezer köbméter gáz ára július elsejétől.