Árpád
-1 °C
9 °C

Javul a hangulat Nyugat-Európában

MTI/Dow Jones
2006.05.23. 10:43
Olaszországban javul a fogyasztói hangulat: a mutató 107,6 pontra emelkedett májusra az áprilisi, 106,0 pontról, közölték az olasz statisztikai hivatalt kiszolgáló független gazdaságkutató intézetben, az ISEA-ban kedden. A növekedés meghaladta az elemzői előrejelzéseket, és az intézet a munkapiac és a megtakarítások alakulásával magyarázta a javulást. A mutató még a 114 pontos hosszú átlaga alatt van.

Franciaországban ugyancsak javuló hangulatot jelez, hogy a lakosság fogyasztási kiadásai áprilisban 0,7 százalékkal nőttek márciushoz képest, miután márciusban még 0,4 százalékkal csökkentek. A francia statisztikai hivatal áprilisi adata szintén jobb volt a 0,3 százalékos elemzői előrejelzéseknél.

A fogyasztói hangulat Németországban is javult: a lakossági fogyasztás az első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest - miután az előző negyedben 0,6 százalékkal csökkent -, és 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az ottani statisztikai hivatal keddi, részletes GDP-beszámolója szerint. Így az első negyedévi német GDP-növekedésben a lakossági fogyasztásnak már érezhető szerepe volt, a tavalyi fékező hatás helyett, ennek azonban az elemzők még nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, ugyanis Németországban a fogyasztói kereslet elsősorban azért nő, mert előre hozzák a vásárlásokat a jövőre esedékes áfa-emelés miatt, másfelől a külkereskedelem egyelőre elveszteni látszik a tavalyi tápláló szerepét a GDP növelésében.

Dániában a fogyasztói hangulat mérőszáma májusban 11,7 pontra emelkedett az áprilisi 11,1 százalékról - tavaly májusban 7,1 pont volt -, közölték a dán statisztikai hivatalban kedden. A májusi mutató ott is jobb volt a piaci várakozásnál.

Kilógott a sorból a francia vállalatok hangulata: az üzleti bizalmi mutató áprilisra 107 pont, közölték a francia statisztikai hivatalban kedden. A visszaesést ahhoz kell mérni, hogy márciusban a 109 pontos eredmény ötéves csúcs volt. Áprilisban az autóipar helyzete rontotta csak az átlagot.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!