Az oroszok nem tartják ésszerűnek a Shell és az Exxon olajüzletét

MTI
2006.05.25. 15:21

Az orosz természeti erőforrások minisztériuma azt közölte csütörtökön, hogy Oroszországnak érdemes lenne újból ellenőrzése alá vonni a Szahalin-1 és a Szahalin-2-es, a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil olajtárságokkal kötött olajüzleteket. A hatékonyság javítása érdekében tűnik ez az elképzelés ésszerűnek.

A minisztérium közleményében az Orosz Természettudományi Akadémia jelentésére hivatkozik, amelyben a tudósok élesen bírálták a két projekt késedelmes megvalósulását és a költségtúllépéseket. Az akadémia szerint az orosz cégek 51 százalékos konzorciumi részaránya mellett hatékonyabbak lennének a termelésmegosztáson alapuló megállapodások (PSA).

Az orosz törvények értelmében a PSA- megállapodások a kormány és a parlament jóváhagyása után nem módosíthatók. Oroszország a Szahalin-1 és a Szahalin-2 mellett még egy harmadik, a Karjaga szibériai kőolajmező kiaknázására kötött a Totallal PSA-meállapodást.

Rinat Gizatulin minisztériumi szóvivő közölte, hogy nincsen szó hivatalos minisztériumi álláspontról, ha a tudósok véleménye helytálló is.