Utolsó pillanatban vallottuk be az szja-t

MTI
2006.05.26. 13:38
Az APEH a hozzá beérkezett személyi jövedelemadó bevallásokból május 26-ig közel 2 millió bevallást vett nyilvántartásba, 130 ezer darabbal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Az APEH szerint továbbra is jellemző volt, hogy sokan az utolsó napokra hagyták személyi jövedelemadó bevallásuk benyújtását. Így azok dömpingszerűen, hatalmas mennyiségben és folyamatosan érkeznek ezekben a napokban az APEH igazgatóságaihoz, ahol a jelentős erőfeszítések ellenére sem lehet a beérkezett mennyiséget azonnal nyilvántartásba venni és feldolgozni.

Internetes programmal kitöltve, papíron 1.273.064 bevallás érkezett, ez 21 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakához mérve. Elektronikus úton 29.590 bevallást juttattak el az adózók az adóhatósághoz. Visszaigénylést 971.636 bevallás tartalmazott 54 milliárd forint összegben. Május 26-ig 702.687 adózó részére, mintegy 40 milliárd forint kiutalást teljesített az APEH.

Az adóhivatal megítélése szerint jó ütemben folyik a személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos feladatok ellátása. A média részadatok alapján levont azon következtetése, miszerint kevés adóbevallás érkezett, időelőtti - áll az APEH tájékoztatójában.

A tavalyi évről szóló szja bevallások benyújtásának határideje 2006. május 22. volt. Az APEH a postai úton érkező bevallásokat ütemesen dolgozza fel, és a nyilvántartásba vett bevallások adatairól folyamatosan tájékoztatást ad.

Az önadózást választó magánszemélyektől az APEH-hez évek óta mintegy 2,3 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezett, és ebben az esztendőben is hasonló nagyságrend várható - közölte az adóhatóság.

Ennek megfelelően a kiadott adatok csak részadatok, amelyekből messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni - hívja fel a figyelmet az APEH. A személyi jövedelemadó bevallások teljes körű nyilvántartásba vétele általában több hetet vesz igénybe, ennek lezárását követően az előző évekhez hasonlóan tájékoztatást ad az adóhatóság a média számára - áll a tájékoztatóban.