2,5 százalékos az euróövezet inflációja

MTI
2006.05.31. 11:38
Az euróövezetben májusban átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly májusban, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán előzetes becslésként.

Tavaly az évi átlagos infláció 2,2 százalékos volt az euróövezetben, az Európai Központi Bank (EKB) 2006-ra legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg.

Áprilisban az euróövezetben a tizenkét havi infláció az energiaárak nélkül 1,6 százalékosra gyorsult a márciusi 1,3 százalékról. A maginfláció - infláció az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohány ára nélkül - 1,5 százalékra nőtt a márciusi 1,3 százalékról. Az energiaárak tizenkét havi inflációja alig gyorsult: 11 százalékra emelkedett a márciusi 10,5 százalékról.

Egyéb elemek is belső inflációs nyomásra utalnak: az euróövezeti pénzellátás tizenkét havi növekedése áprilisban 8,8 százalékra gyorsult a márciusi 8,5 százalékról - itt az EKB elvi célszáma 4,5 százalék -, a magánhitelezés bővülése pedig 11,3 százalékra szaladt fel 10,8 százalékról.

Elemzők biztosra veszik, hogy az EKB a következő kamatértekezletén, június 8-án tovább emeli az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A többség negyed százalékpontos szigorításra számít, a kisebbség fél százalékpontot sem tart lehetetlennek, habár ennek valószínűségét az euró mostani felértékelődése csökkentette. Az OECD jövő év, 2007 végére 3,75 százalékos EKB-alapkamat-várakozást tart érvényben.