50 ezer tonna alma kell az oroszoknak

MTI
2006.05.31. 13:42
Regionális együttműködési megállapodást köt Szabolcs-Szatmár-Bereg az oroszországi Tyumeny megyével, ahonnan az első üzleti ajánlat már meg is érkezett 50 ezer tonna nyírségi alma megvételére - közölte Gazda László, a térség önkormányzati elnöke szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A két régió önkormányzati vezetői a múlt héten Oroszországban tárgyaltak a gazdasági, oktatási és kulturális területek érintő megállapodásról, amit egy hónap múlva Nyíregyházán véglegesítenek és írnak alá - mondta a politikus, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az orosz fél a tárgyaláson felvetette, hogy Szabolcsban 500 hektáron termeljenek almát Tyumeny megyei értékesítésre. Az exportált nyírségi gyümölcsöt egy, az orosz állam támogatásával épülő tyumenyi hűtőházban tárolják be ősszel, s onnan szállítanák majd télen és tavasszal a partnermegye kereskedelmi üzleteibe.

Gazda László megjegyezte, hogy a közös termelés és értékesítés kialakításáig is vásárolna Tyumeny megye almát Szabolcsból, s a szerdán érkezett ötvenezer tonnás ajánlat a 2006/2007. évi idényre szól.

A szabolcsi önkormányzati elnök az export ajánlattételt - mint elmondta - továbbítja a nyírségi termékértékesítési szövetkezetekhez, a régióban működő 11 TÉSZ-hez, amelyek a konkrét szerződéseket megköthetik augusztusig a szállításra, hiszen az orosz fél pontosan megjelölte a vásárolni szándékozott almafajtákat, a vételi árat, sőt a csomagolás követelményét is.

A sajtótájékoztatón a térségi helyhatósági vezető szólt arról is, hogy a magyar Gazdasági Minisztérium is megállapodás-aláírást készít elő az orosz társtárcával, amelyben a felek a két ország területeinek regionális kapcsolatait szeretnék elősegíteni.