Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

MKIK: szükség van a reformokra

MTI
2006.05.31. 14:49
Az ország előtt álló lehetőségekkel akkor lehet megfelelően élni, ha ehhez megvan a széles körű társadalmi összefogás - mondta Kiss Péter ügyvezető kancelláriaminiszter szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén. A miniszter szólt arról, hogy a közigazgatás, közszolgáltatás területén reformokra van szükség.

Kiss Péter szerint a magyar gazdaság állapota bizakodásra adhat okot, viszont kihívást jelent az egyensúlyi helyzet megteremtése. Szerinte 2008-ra olyan gazdasági mutatókat kell elérni, hogy az ország szuverén döntése lehessen az eurózónához való csatlakozás.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a kamarák egyetértenek azzal, hogy az országban gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, a kamarák támogatni fogják a strukturális reformokat. Parragh a 2005. évi kamarai munkáról szóló beszámoló szóbeli kiegészítőjében elmondta: számtalan olyan lépés történt, ami igazolta a kamarák működését. Az eredményes működésre példaként említette, hogy a kamara 33 ezer tanulószerződést gondoz, a Széchenyi Kártya program közelít a 60 ezer kártyához, túllépve a 200 milliárd forint hitelkeretet.

Az elnök szerint az állam reformjában a kamaráknak jelentős szerepe lehet, hiszen megfelelő tapasztalattal rendelkeznek arról, hogyan lehet egy rendszer átalakítani. Parragh László hangsúlyozta: az elmúlt év során számtalan területen eredményes együttműködést alakítottak ki a kormánnyal. Példaként említette a szakképzést, amelyet tovább lehetne bővíteni a felnőtt szakképzéssel, felsőoktatással.

Az MKIK elnöke utalt arra, hogy a kamarai szerepvállalás növelése szerepel a szakképzés területén az új kormányprogramban. Sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányprogram nem említi a területfejlesztésben, a nemzeti fejlesztésben a kamarai részvételt. A kamara célkitűzése, hogy ezeken a területeken is erőteljesen legyen jelen.

A kamara elnöke szerint teljes körű regisztrációra lenne szükség a gazdaságban, mert nem lehet úgy gazdaságot szervezni, hogy nem tudjuk kik a szereplők, nem lehet úgy etikai szabályokat betartani, ha nem tudjuk kik vállalkoznak a piacon.

A küldöttgyűlésen Kiss Péter ügyvezető miniszter és Parragh László MKIK elnöke átadta a magyar gazdaság területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért a kamarai Mercur Díj elismeréseket Tolnay Lajosnak, a Mal Rt. elnökének, az MKIK korábbi elnökének, Szeri Istvánnak, a Tisza Volán vezérigazgatójának, a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének. Mercur Díjat kapott Baldauf László, a CBA üzletlánc elnöke, aki helyett Lázár Vilmos elnökhelyettes vette át az elismerést.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.