Vilma
-7 °C
4 °C

A GVH vizsgálja a kereskedelmi láncok piaci erővel való visszaélését

MTI
2006.05.31. 14:49
A június 1-én hatályba lépő kereskedelmi törvény tiltja a jelentős piaci erővel való visszaélést, amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgál illetve szankcionál.

A Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladat- és hatáskörét, valamint eljárásrendjét továbbra is a versenytörvény szabályozza, azonban a kereskedelmi törvény rendelkezései következtében e feladat- és hatáskör bővül - áll a GVH közleményében. A június 1-én hatályba lépő kereskedelmi törvény a nagyméretű -jelentős piaci, vevői erővel rendelkező - kereskedőknek a beszállítókkal szembeni viselkedését is szabályozza. Megtiltja a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedők beszállítókkal szembeni visszaélését. A jelentős piaci erővel rendelkező kereskedők felett a felügyeletet a GVH látja el.

A törvény arra is kötelezi a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedelmi vállalatokat, hogy alkossanak meg és alkalmazzanak olyan önszabályozó etikai kódexet, amely kiterjed a beszállítókkal való kapcsolataikban a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok alkalmazására, valamint az abban foglaltak megsértése esetén alkalmazandó eljárásrendre. Ezt az etikai szabályzatot 2006. december 1-ig kell az érintett kereskedelmi vállalatoknak elkészíteniük, és a GVH-hoz jóváhagyásra benyújtaniuk.

A Gazdasági Versenyhivatal a honlapján szerdán nyilvánosságra hozta azt a bejelentési űrlapot, amelynek kitöltésével a kereskedelmi törvényben tiltott magatartások esetén eljárást lehet kezdeményezni. A GVH vizsgálatot indít az olyan esetekben is, amikor a tudomására kerülő tények alapján valószínűsíthető, hogy az adott magatartás a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó - és a hivatal által vizsgálandó - rendelkezéseket sértheti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!