A Ferrovialt javasolja vevőnek a BAA vezetése

MTI
2006.06.06. 09:00

Nem hivatalos kedd hajnali értesülések szerint a spanyol Ferrovial infrastrukturális és építőipari csoport konzorciumáé lehet a Budapest Airportot birtokló brit BAA repülőtér-üzemeltető, miután a hétfő éjszakába nyúló, árverésszerű tárgyalás után a BAA vezetése a spanyol csoport eddig többször elvetett, ám most meredeken feljavított vételi ajánlatát javasolja elfogadásra a részvényeseknek.

A BAA-re a Ferrovialon kívül a Goldman Sachs globális befektetési csoport is pályázott. A Ferrovial legutóbbi, részvényenként 9,00 fontos, két hete élő ajánlata már ellenséges volt, miután a spanyol cég - ajánlata többszöri elvetése után - a BAA igazgatótanácsának megkerülésével a részvényesekhez juttatta el az elfogadási dokumentációt, a piac azonban tényszerűen várta a Goldman ellenajánlatát is. Meglepetésre azonban a BAA hétfő este bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Ferroviallal és "még egy további partnerrel" - egyöntetű piaci értesülések szerint a Goldman Sachsszal.

Ez a tárgyalás hírek szerint gyakorlatilag árveréssé fajult, és a két pályázó az este folyamán egymásra kínált rá. A BBC forrásmegjelölés nélküli kedd hajnali értesülése szerint a "licitet" a Ferrovial nyerte, részvényenként 9,50 fontos, a BAA-t 10 milliárd font fölé értékelő ajánlattal. A Goldman állítólag 9,40 fontnál megállt; igaz, ehhez részvényenként 15,25 pennys külön osztalékot is kínált a befektetőknek.