Kovács László figyelmeztette Ausztriát

MTI
2006.06.06. 13:08

Az EU-szabályozás betartását tanácsolta az osztrák kormánynak Kovács László EU-biztos a cigaretták ausztriai minimálárának a bevezetése kapcsán. Az unió vám- és adóügyi biztosa a Die Presse című napilap keddi számában megjelent interjújában ismét felhívta a figyelmet arra, hogy sérti az EU-jogot Bécsnek az a döntése, amely alapján május 15-től minimálárat érvényesítenek az osztrák dohánypiacon a cigarettáknál.

A biztos elmondta, hogy az EU még nem indított eljárást Ausztria ellen a minimálár bevezetése miatt, de levélben hívta fel az osztrák pénzügyminiszter figyelmét arra: a lépés sérti az EU-jogot, mert torzítja a versenyt. Úgy magyarázta, hogy az EU bizottsága tudomásul tudja venni az egészségügyi megfontolásokat, ugyanakkor az a véleménye, hogy (a minimálár helyett) a cigaretta adójának az emelése nem okozna gondot.

Kovács László úgy fogalmazott, hogy ha az osztrákok nem vennék komolyan az ügyet, akkor rossz úton járnának, és azt tanácsolja a bécsi kormánynak, hogy tartsa magát az EU-szabályozáshoz.