Rászállt a főügyészség a KrasAirre?

MTI
2006.06.07. 10:58

Az orosz főügyészség vizsgálatot indított a KrasAir tevékenységének egyes elemeivel kapcsolatban, de a szibériai légitársaságnál ennek semmi nyomát nem látják, írta az orosz Kommerszant című lap szerdán. "Sem a KrasAir, sem annak magánrészvényesei nem kaptak semmilyen értesítést bűnügyi eljárás indításáról" - mondta a KrasAir szóvivője szerdán az MTI-nek. Olga Trapeznyikova cáfolta a Kommerszant című lapnak azt az értesülését is, amely szerint a belügyi tárca nyomozó bizottsága egy hónapja vizsgálódott volna a KrasAirnél. Az orosz lap szerint a főügyészség a belügyi vizsgálat alapján május végén bűnügyi eljárást indított, de ennek tartalmáról csak annyit írt, hogy állítólag nagystílű csalás gyanújáról van szó.

A piaci szereplők zömmel politikai rugókat sejtenek az állítólagos ügyészségi lépés mögött, jegyezte meg a Kommerszant, emlékeztetve: az orosz elnöki adminisztrációban előzetesen jóváhagyták a KrasAir körüli AiRUnion szövetség egységes légitársasággá való formálását, de ennek sémáját a vagyonügynökség határozottan ellenezte. A terv szerint létrejövő holdingban ugyanis 40 százalékra csökkenne az állami részesedés, ami jelenleg 51 százalékos a KrasAirben és a 50 százalékos a másik kulcstag Domodedovskie Avialiniiben.

A KrasAir fő magánrészvényese és vezére, Borisz Abramovics már több mint egy éve meg akarja venni a Malévot (a magyar AirBridge közbejöttével), hogy ugyancsak csatlakoztassa az AiRUnionhoz.