A miniszter nem teljesítette be a reményeket

MTI
2006.06.08. 14:11

Az építőipart, a magyar GDP 6,5 százalékát adó, negyedik legjelentősebb ágazatot a rendszerváltás óta minden kormány "mostohagyerekként" kezelte, mivel nincs valódi döntéshelyzetben lévő kormányzati képviselete, és erre most sincs esély - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke csütörtökön Budapesten.

Az építők napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az elnök kijelentette: a két éve megalakult Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és a felette működő tárca nélküli miniszter nem tudta a hozzáfűzött reményeket beteljesíteni, illetve az ágazat szakmai törvénymódosítási javaslatait elfogadtatni a törvényalkotókkal.

Tolnay Tibor utalt arra, hogy a 2005-ben 2048 milliárd forint termelési értéket létrehozó, mintegy 90 ezer vállalkozással és 310 ezer legális foglalkoztatottal működő ágazatra 2007 és 2013 között jelentős többletfeladatok hárulnak majd. Az évente mintegy 800 milliárd forintos uniós többletforrás 60 százaléka ugyanis az építőipari termelésben jelenik meg, amihez több mint 100 ezer új szakmunkásra lesz szükség.