Mérnökhiány Németországban

MTI
2006.06.08. 14:43

Németországban egyre nagyobb hiány van jól képzett mérnökökből, annak ellenére, hogy szakmai szervezetük, a VDI szerint 47 ezer műszaki szakmeber van állás nélkül. A nagy német vállalatok egyre nehezebben találnak mérnököket: legutóbb az Airbus kongatta meg a vészharangot, a repülőgépipari konszern németországi érdekeltségénél az 1250 meghirdetett állásnak csak a felét sikerült betölteni. A hamburgi székhelyű vállalat szerint nehezen találnak olyan mérnököket, akik hajlandók az ország északi részébe átköltözni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Siemens is: a vállalat legutóbb 600 állásra várt mérnök jelentkezőket az erőművi üzletágban, s igen nehezen talált megfelelő szakembereket. Betöltetlen mérnöki állásokról számolt be a hajtóműveket gyártó MTU és a wismari Aker MTW hajógyár is.

A VDI álláspontja szerint a problémát nem a mobilitás hiánya okozza, hanem az, hogy a vállalatok nem szívesen alkalmaznak 35 év felettieket. Azt állítják, hogy az idősebb, 45 év feletti generációnak nincsenek meg a szükséges műszaki ismeretei.