A Swiss Re lett a világ vezető viszontbiztosítója

MTI
2006.06.12. 14:37
General Electric Insurance Solutions (GEIS) üzletágának felvásárlását lezárva a svájci Swiss Re lett a világ vezető viszontbiztosítója, megelőzve az eddigi első Münchener Rücköt (Munich Re).

A felvásárolt céget a következő másfél évben integrálják, de ez - a korábbi bejelentések szerint - 10-15 százalékos létszámcsökkentéssel, akár 1700 fő elbocsátásával jár majd. Az átalakításoktól és a szinergiahatásoktól évi 300 millió dolláros költségcsökkentést várnak.

A Swiss Re - tavaly novemberi bejelentése szerint - 6,8 milliárd dollárért felvásárolta a General Electric Insurance Solutions üzletágát és ezzel már tudható volt, hogy a világ vezető viszontbiztosítójává válik. A svájci biztosító átvette az Insurance Solutions adósságát is, így az ügylet értéke összesen 7,4 milliárd dollár.

A GE Insurance Solutions saját adatai szerint a világ ötödik viszontbiztosítója. Tavaly nettó díjbevételei 6,2 milliárd dollárt tettek ki. Az Insurance Solutions 22 országban van jelen.

A svájci biztosítónak jelenleg 9 ezer, a GEIS-nek 2500 alkalmazottja van. A Swiss Re 41 százalékos nyereségcsökkenés jelentett tavalyról, mindenekelőtt az amerikai hurrikánkárok miatt: adózott eredménye 1,5 milliárd svájci frankra (958 millió euró) csökkent. Díjbevétele, azaz forgalma 6 százalékkal, 27,8 milliárd frankra esett.

A biztosítót a tavalyi rendkívüli nagyságú amerikai hurrikánkárok terhelték leginkább, egyedül a Katrina nevű hurrikán 45 milliárd dolláros kárt okozott a biztosítási ágazat egészének.

A Swiss Re tavalyelőtt 2,5 milliárd svájci frankra növelte adózott eredményét a 2003-as 1,7 milliárdról. A díjbevétel 29,4 milliárd svájci frankra csökkent 30,7 milliárdról.