Pályázat a találmányok külföldi bejelentésének támogatására

MTI
2006.06.12. 15:57
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ismét fogadja a magyar találmányok külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzésére és fenntartására benyújtott pályázatokat 2006. november 1-jéig.

A közlemény szerint magánszemélyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, közhasznú szervezetek, kutatóintézetek, oktatási intézmények adhatnak be pályázatot, amelyre 50 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás elősegíti az innovációs folyamatokat, ezen belül a találmányok, a növényfajták, a használati minták oltalmának külföldön történő megszerzését és fenntartását, valamint a formatervezési minták oltalmának külföldön történő megszerzését és megújítását. További cél a magyar szellemi termékek hasznosításának elősegítése, illetve a külföldön értékesített magyar áruk utánzásának megakadályozása - olvasható a közleményben.

A támogatás formája szerint a pályázó működési célú támogatásának nem minősülő, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás, amely csekély összegű (de minimis) típusú támogatásnak minősül. Mértéke a bejelentési, fenntartási, illetve megújítási költségek visszaigényelhető áfa nélküli összköltségének maximum 90 százaléka lehet, a támogatás időtartama legfeljebb három év.

A benyújtott pályázatok elbírálását bíráló bizottság végzi, javaslata alapján a miniszter, illetve az általa meghatalmazott személy dönt. A pályázati információ és formanyomtatvány egyebek között a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, és a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapjáról letölthető.