Küzd a Mittallal az Arcelor

MTI
2006.06.13. 13:23

A világ nagyságra második acélipari konszernje, az Arcelor kedden előterjesztette a Severstallal tervezett egyesülés részleteit, amelyek szerint ez a fúzió lényegesen nagyobb nyereségességgel járna, mint ha a Mittal felvásárolná az Arcelort.

Az indoklás szerint mivel a Severstal jelentős érclelőhelyekkel rendelkezik, ez az emelkedő fémárak negatív hatását kivédhetné. Egy tonna acélra jutó üzemi eredményt a fúzió 129 euróra tudna kihozni, és ez számításaik szerint negyedével jobb, mint az Arcelor-Mittal ügylettől várható fajlagos eredmény. Ezenkívül - hangzik az Arcelor luxemburgi nyilatkozata - a Severstallal való egyesülés során az adósságteher is alacsonyabb lenne.

Az Arcelor részvényesei június 30-án döntenek a Severstallal való egyesülésről, az ügylet lezárása döntés után sem várható július 11. előtt.

Az acéliparban világelső Mittal Steel eközben ugyancsak derűs kilátások megcsillantásával igyekszik meggyőzni a részvényeseket: az idén 7,3 milliárd dollárra várja a pénzforgalmi többletét (EBITDA) a tavalyi 5,8 milliárd dollár után, közölték a cégnél kedden. Jövőre az EBITDA értékét 9,9 milliárd dollárra valószínűsíti. Az előrejelzést az Arcelorral való esetleges összeolvadás beszámítása nélkül készítették.