Almunia a stabilitási paktumról

MTI
2006.06.13. 17:28

Nagyobb költségvetési kiigazításokat kell végrehajtani idén és jövőre a gazdasági fellendülés jegyében az Európai Unió tagországaiban, de az uniós közös pénzt használó övezet gazdasági biztonságát szolgáló stabilitási és növekedési paktum egy évvel ezelőtti reformjának végrehajtásáról készített mérleg általában kedvező képet mutat - állapította meg az Európai Bizottság keddi ülésén elfogadott értékelésében.

Az állásfoglalás - amelyet a bizottság strasbourgi ülése után tettek közzé - burkoltan arra inti a tagországokat, hogy a tavalyi megállapodás értelmében használják ki az uniós gazdasági fellendülést, és hozzák államháztartási mérlegüket az egyensúlyhoz közelebbi helyzetbe, illetve próbáljanak tartalékolni is. Miközben idén 2 százalékra emelkedett a gazdasági növekedés az eurózónában, az átlagos deficit várhatóan nem csökken az össztermékhez viszonyított, tavalyi 2,4 százalékhoz képest, és jövőre is legfeljebb 0,1 százalékos apadás várható.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos szerint a paktum reformját követően benyújtott első stabilitási és konvergenciaprogramok felülvizsgálata rámutat arra, hogy a tagállamok olyan középtávú célokat határoztak meg maguk számára, amelyek nagy mértékben összhangban vannak az elfogadott elvekkel. Mindazonáltal "néhány esetben a középtávú költségvetési tervek nem törekednek kellő mértékben a mostani költségvetési helyzet és a középtávú költségvetési célkitűzések közötti eltérés csökkentésére".