Törökországot fenyegeti a Fitch

MTI
2006.06.14. 12:52

A felzárkózó piaci bizalomvesztéshez szerdán a Fitch Ratings európai hitelminősítő is hozzájárult azzal, hogy közölte: rontani fogja Törökország besorolásának kilátását, ha az ország gazdasági és költségvetési helyzete tovább gyengül.

"Ha további gazdaságpolitikai elcsúszások és negatív megrázkódtatások történnek, akkor a Fitch esetleg stabilra változtatja a mostani pozitív kilátást Törökország szuverén BB mínusz deviza- és hazai adósságkibocsátói osztályzatára" - fogalmaz a Fitch közleménye.

A növekvő infláció és a török központi bank meglepően meredek, 1,75 százalékpontos kamatemelése ingatag helyzetet teremtett a török piacon, miközben a külföldi kamatemelések a világgazdasági növekedés lassulását valószínűsítik, ami negatív fejlemény a felzárkózó gazdaságok, köztük Törökország számára, írták a Fitch elemzői.

"A török gazdasági kormányzatnak óvatosan helyre kell állítania a piac bizalmát, fenntartva a költségvetési fegyelmet, és mindenáron elkerülve a politikai megrázkódtatások, írták.