Csak átmenetileg elfogadhatók a kkv-k elvonásai

MTI
2006.06.14. 15:22
Az OKISZ Magyar Iparszövetség átmeneti intézkedésként tudja elfogadni a kormány Új egyensúly programjában bejelentett, a kis- és középvállalkozásokat érintő elvonásokat és adóemeléseket, de nem ért egyet azzal, hogy ezek az adó- és járulékrendszer tartós elemévé váljanak - közölte Vadász György, az OKISZ Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke.

Vadász György hangsúlyozta: az Új egyensúly program intézkedései érzékenyen érintik a kis- és középvállalkozásokat, amelyek eddig is versenyhátrányban voltak a piacon.

A szövetség kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az intézkedések első számú és meghatározó szereplői az állam és intézményei, de úgy véli, ezen a területen további megtakarítások érhetők még el - mondta Vadász György. Az egészségügyi reform szükségességét és fontosságát nem vitatják, de hiányolják a reform irányainak, a várható következményeknek a bemutatását.

A szövetség véleménye szerint az állam bevételnövelő törekvései összességében az önfoglalkoztató egyéni és társas vállalkozásokat halmozottan hátrányosan érintik. Az OKISZ állásfoglalása szerint a házipénztár rendbetételére olyan megoldást kell találni, amely során figyelembe veszik azokat a tevékenységeket is, ahol a pénzforgalom jellemzően készpénzben bonyolódik. Túlzottnak tartják az eva adómértékének felemelését, maximum 5 százalékpontos emelést tartanak elviselhetőnek.

Tokár István, az OKISZ Magyar Iparszövetség elnöke rámutatott: társadalmi szolidaritásra van szükség a költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez, a reformhoz, amelyben mindenkinek a jövedelmi helyzetétől függően kell rész vennie.