Nőtt az ipari termelés

MTI
2006.06.15. 09:38
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 áprilisában 1,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,8 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,4 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

A termelés volumene az év első négy hónapjában 9,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az idei első négy hónapjában az ipari export 14,5 százalékkal, áprilisban 5,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Az áprilisi exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta.

Áprilisban a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét adó villamosgép-, műszergyártás exportvolumene 8,3 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari kivitelből egynegyeddel részesülő járműgyártás 11,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-áprilisi belföldi értékesítése 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 2006 áprilisában a feldolgozóipar termelése 2,1 százalékkal, a bányászaté 14,8 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű feldolgozóipari növekedéshez a magas bázisszint is hozzájárult.