FAZ: Magyarország problémás ország

Magyar Nemzet
2006.06.19. 07:57
Magyarország gazdasági problémái miatt egy ideje már Közép-Európa problémás országának számít - állapítja meg elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása, amely et a Magyar Nemzet idézett. A német lap szerint különösen súlyos gondokat okoz a nyolc százalékot meghaladó költségvetési hiány.

A Standard and Poor's és a többiek kritikájára a budapesti pénzügyminiszter azzal a feltételezéssel válaszolt, hogy a takarékossági tervek méretét egyesek még láthatóan nem értették meg, s átsiklottak a bennük megnyilvánuló strukturális változtatásokon. Azonban amint az a forint árfolyamának változásából leolvasható, a magyar politikusok egy ideje már elveszítették a piac bizalmát. 'A befektetési ügynökségek már hallani sem kívánják a kormány takarékossági ígéreteit, mert végül mindig csak növekvő költségvetési hiányt tapasztaltak.

A budapesti kormány feladata, hogy arról győzze meg a piacot, most tényleg képes lesz betartani a szavát' - fogalmazza meg a piaci fenntartásokat a State Street Global Markets feltörekvő gazdaságokkal foglalkozó elemzője. A forint eddigi euróval szembeni mélypontjától, a 2003. december 3-i 272,75 forinttól már csak minimális távolságra található a magyar valuta. S amennyiben a forint a következő napokban tovább csúszna lefelé - s jelenleg ez tűnik valószínűnek -, akkor elemzői szempontból tovább romlana a magyar fizetőeszköz helyzete.