A PKN Orlen a balti államokban terjeszkedne

MTI
2006.06.19. 09:36
A legnagyobb lengyel olajipari vállalat, a PKN Orlen ki akarja terjeszteni kiskereskedelmi tevékenységét Lettországra és Észtországra is, miután nemrég megvette Litvániában a Mazeikiu finomítót, idézte a PKN Orlen vezérigazgatóját, a Igor Chalupecet hétfőn a Dziennnik című lengyel lap. "Szélesíteni fogjuk a kiskereskedelmi piacot Litvániában. Emellett be akarunk lépni a lett és az észt piacra is, nem feltétlenül a PKN Orlen márkanév alatt" - idézte a lap a PKN Orlen vezetőjét. Azt mondta, hogy a három balti állam egyelőre nem képes elfogyasztani a Mazeikiu finomító termelését: annak 60 százalékát az Egyesült Államokba exportálják. Chalupec megismételte, hogy a PKN Orlen igyekszik saját kőolajlelőhelyekhez, kőolajtartalékhoz jutni, hogy kevésbé függjön az orosz olaj importjától. - Kazajsztán, Azerbajdzsán és Líbia reménybeli, és reméljük, hogy hamarosan Irak is fölkerül a listára - mondta.

A lengyel PKN Orlen olajipari vállalat május 26-án Amszterdamban aláírta a megállapodást az orosz YUKOS olajtársasággal arról, hogy megveszi a YUKOS-tól a litván Mazeikiu Nafta olajfinomító 53,7 százalékát. A YUKOS közleménye szerint a PKN Orlen 1,492 milliárd dollárt fizet. Június 1-én a litván kormány eladta a PKN Orlennek a Mazeikiu további 31 százalékát 852 millió dollárért, és PKN Orlen opciót váltott további 10 százalék átvételére 278 millió dollárért öt éven belül.

A PKN Orlen-YUKOS ügylet megkötésének idején az orosz Transneft vezetékmonopóliumnál és más orosz olajipari körökben olyan nyilatkozatokat tettek, amelyekből az derült ki, hogy a Kreml alkalmasint latba veti befolyását az orosz olajcégeknél a Mazeikiu ellátásának akadályozása végett. A litván finomítóra az orosz LUKOIL, az orosz-brit TNK-BP és a kazah állami KazMunaiGas is pályázott, és piaci hírek szerint az orosz kormány korábban nyomást gyakorolt a litván kormányra azért is, hogy közvetlenül valamelyik orosz állami ellenőrzésű cégnek, a Rosneftnek vagy a Gazpromnak juttassa a finomítót. Az orosz olajcégek harmadik negyedévi szállítási terveiből - amelyek a múlt héten kerültek nyilvánosságra - azonban kiderült, hogy a Litvánia ellátása gyakorlatilag változatlan marad, a fő szállító a Rosneft és a TNK-BP lesz.