Megsemmisített jogtár tender

MTI
2006.06.19. 09:42
Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Igazságügyi Hivatal 150 felhasználós jogtárra kiírt tenderét, mivel a kiíró érvénytelen ajánlatot hirdetett ki nyertesnek. A HVG Orac nyertességét a vesztes CompLex támadta meg. Az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Országos Hivatala - melynek jogutódja az Igazságügyi Hivatal lett - még múlt év decemberében egyszerű közbeszerzési eljárást kezdeményezett a hatályos magyar jogszabályok gyűjteményére, amelyet CD vagy DVD formában kellett szolgáltatni 150 felhasználóra. A hivatal a beérkezett ajánlatokat fel sem bontotta, majd januárban tárgyalásos eljárást kezdeményezett, amelyre a következő cégeket hívta meg: Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft., KJK Kerszöv (azóta CompLex Kiadó) Kft., Opten Kft., valamint HVG Orac Lap- és Könyvkiadó Kft.

A kiíró részletezte a szolgáltatás tartalmát, amit úgy lehetne összefoglalni, hogy a háború előttől napjainkig meghozott, és még hatályos valamennyi jogszabály legyen bent a tárban, kiegészítve azok indoklásaival, valamint a bírósági és alkotmánybírósági határozatokkal. A kiíró kinyilvánította, hogy a legolcsóbb ajánlatot fogadja el nyertesnek. Az Opten kivételével a felkértek mind adtak ajánlatot, amelyek közül a Magyar Hivatalos Közlönykiadóé érvénytelen volt. A maradék kettőből a nyertes - az olcsóbb, havi 162 ezer forintos - HVG Orac lett. A döntést a vesztes CompLex Kiadó megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mivel véleménye szerint a nyertes ajánlat is érvénytelen volt.

A döntőbizottság is az érvénytelenség mellett foglalt állást, mivel a nyertes ajánlat nem tartalmazta a háború előtti, de még hatályos joganyagot, továbbá a bírósági és alkotmánybírósági határozatok sem teljes valójukban jelentek meg abban. A döntőbizottság kifejtette, hogy a kiírásban leszűkíthető a szolgáltatás, de ha abban teljes körűség szerepel, akkor az értékelésnél nem élvezhet előnyt az, aki csak rész-szolgáltatást nyújt. Miután a közbeszerzés értéke nem jelentős, és a kiíró elhalasztotta a nyertessel történő szerződéskötést, pénzbírságot nem szabott ki a döntőbizottság, viszont a lezáró döntést megsemmisítette.