Tiltakozik a Liga

MTI
2006.06.19. 16:47
A Liga Szakszervezetek elutasítja az Új Egyensúly csomag egyes, munkavállalókra vonatkozó téziseit - mondta Gaskó István, a szervezet elnöke hétfőn Budapesten. Az elnök radikális megszorító csomagnak nevezte a kormányprogramot, és úgy vélekedett: nincs elfogadható magyarázat arra, hogy a munkavállalók nem kaptak megfelelő képet a gazdaság állapotáról a csomag előterjesztése előtt. Hozzátette: visszautasítják azt, hogy a kialakult állapotokért a szakszervezetek politikája felelős.

Az elnök kifejtette: nem lehet tovább terhelni az adó- és járulékfizető munkavállalókat, miközben a kormány nem tette meg a szükséges lépéseket a feketegazdaság visszaszorítására. Ismertetése szerint a feketegazdaság becsült GDP-arányos mértéke Magyarországon kétszer magasabb, mint az EU 15-öknél. A feketegazdaságban annyi tartalék van az adók és járulékok beszedése területén, amennyi a megszorító intézkedések forrásigényének egészét kitenné - vélekedett Gaskó István. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a reformok nem rajzolódnak ki a megszorító csomagból. Az elosztórendszerek átalakítására vonatkozó ígéretek csak ígéretek maradtak - jegyezte meg. A Liga szolidáris az elbocsátással fenyegetett köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal - tette hozzá. Az elnök sajnálatát fejezte ki az egészségbiztosítási járulék csaknem duplájára emelése és a munkavállalói járulék 50 százalékos tervezett emelése miatt.

A villamosenergia- és gázáremeléssel kapcsolatban elmondta: ez a jövő évi bérfejlesztésnél a peremfeltételek kialakításakor az inflációs ráta megnövekedett mértéke miatt jelentősebb bérkövetelést fog generálni.