A gyógyszer-nagykereskedők egységes európai piacot sürgetnek

MTI
2006.06.19. 16:47
Az európai gyógyszer-nagykereskedők a magyar szövetséggel együtt az egységes európai gyógyszerpiac kialakítását sürgetik - közölte René Jenny, az Európai Teljes Termékpalettát forgalmazó Gyógyszer-nagykereskedők szövetségének (GIRP) elnöke Budapesten hétfőn sajtótájékoztatón. A GIRP Budapesten megtartott 47. évi rendes közgyűlésének szünetében René Jenny újságíróknak azt mondta, a központi törzskönyvezés már kötelező, de a nemzeti törzskönyvbe vett termékekre még nem terjesztették ki. Az elnök hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem egész Európában értékteremtő a nagyon hatékony kereskedelmi rendszer miatt. Magyarázatként hozzáfűzte: a GIRP 600 nagykereskedő cége évente 28 milliárd tranzakciót végez, kiiktatásuk nélkül pedig ezek száma meghaladná az 500 milliárd darabot. Tekintve az éves 100 milliárd eurós forgalmat, ez jelentős többletköltséget jelentene.

A közgyűlésen köszöntőt mondó Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a beteg emberek gyógyszerszedését a marketing és az orvosok személyes érdekei befolyásolják. A gyógyszer-kereskedelem résztvevői, akik a forgalom növelésében érdekeltek, ugyancsak a felhasználás növelésére irányuló stratégiát követnek. Ezen változtatni kell, mert az államháztartási deficit egyik oka a gyógyszerkassza jelentős túllépése. Kökény Mihály szerint a patikaalapítás 10 évvel ezelőtt született szabályozása mára túlhaladottá vált és az új kormánynak legalább korlátozott versenyhelyzetbe kell hoznia a gyógyszertárakat.

A magyarországi nagykereskedők lobbi szervezetének, a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetségének (GYNSz) elnöke Szabó Ferenc közölte, hogy - a gyógyszerbiztonság szempontjai miatt - a szervezet nem ért egyet azzal a tervvel, hogy a gyógyszerek eladása kikerüljön a patikákból.