A lengyel CP Energia a magyar Emfesztől venne gázt

MTI
2006.06.20. 11:54
A lengyel CP Energia be akar kapcsolódni a lengyelországi gázértékesítésbe, s ehhez szállító partnereket keres: egyebek mellett az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, a RosUkrEnergo magyarországi partnerével folytat tárgyalásokat cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról - mondta a Puls Biznesu lapnak Piotr Buszka, a cég elnöke.

A lengyel vállalat már aláírt egy emlékeztetőt az orosz Novatekkel gázszállításról, s megkezdték a tárgyalásokat az Emfesz-szel is, erről azonban részleteket nem közölt a vállalat elnöke.

A lengyel lap beszámolója szerint az Emfesz is szívesen részt venne az együttműködésben, miután körvonalazódik egy másik ügylete is: ennek értelmében gázt szállítanának a Pulawy nitrogén művekbe, amelynek gázszükséglete 2008-ban eléri a 150 millió köbmétert.

Borisz Sesztavkov, az Emfesz szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az évi 700-800 millió köbméter földgázt felhasználó lengyel nitrogén művekbe az idén szállítanak 150 millió köbmétert földgázt. Az Emfesz Magyarországon évente három milliárd köbméter földgázt ad el, és legnagyobb vevője a Péti Nitrogén Művek. A társaság Lengyelországban 2,5 milliárd köbmétert értékesít majd, ha megszületik a megállapodás a csővezeték-üzemeltető Gaz-Systemmel.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a lengyelországi szabályozás miatt előkészületben van egy gáztároló projekt, mert minden importőrnek az éves szállítások három százalékát kitevő tartalékkal kell rendelkeznie. Tárolási kapacitása pedig csak a PGNiG cégnek van - tette hozzá magyarázatként Borisz Sesztakov. Az LNG projektet a szóvivő távolabbi tervnek nevezte a volumen- és a beruházás nagysága miatt.

Nemrégiben moszkvai lapjelentésekből az derült ki, hogy az Emfesz oroszországi gázlelőhelyhez juthat. Az Emfesz, amelyet egy hozzá közelálló forrás egyszerűen a RosUkrEnergo 45 százalékos tulajdonosa, az ukrán Dmitro "Firtas cégének" nevezett, az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopóliumból a 2001-es vezetőségváltás során távozott Pjotr Rogyionov volt cégvezetési alelnök és társai parlagon heverő, koncessziós érdekeltségeit akarja megszerezni, írta a Vedomosztyi.

A lap szerint Firtas már néhány hónapja tárgyal az Emfesz színeiben a Rogyionov által 30 millió dollárra tartott Gazinvest (Gazinveszt) megvásárlásáról, amelynek fő kincsét a Nyenyec autonóm körzet öt gázmezejének kitermelési engedélyével rendelkező Pechorneftegazprom fele alkotja.