Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

2-3 százalékkal bővül a turizmus idén

MTI
2006.06.23. 12:03
Az Ecostat 2006 első félévi Turizmusbarométerének értéke 38 százalék, mintegy 6 százalékponttal alacsonyabb az előző évi értéknél - közölte Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Az intézet 2006 első félévi felmérése szerint a magyarországi turizmus korábbi, a nemzetgazdaság egészével arányos teljesítmény-bővülése mérséklődik. Az Ecostat előrejelzése szerint az ágazat idei fejlődése 2-3 százalék közötti lesz. Az intézet szerint a teljesítmények mérsékeltebb növekedése az éleződő nemzetközi versennyel, az adriai térség politikai-gazdasági konszolidációjával, valamint a csapadékos, hűvös időjárással van összefüggésben. A második félévi és a jövő évi kilátásokra a kormány Új egyensúly programjának keresletszűkítő intézkedései hatnak.

Belyó Pál elmondta: a magyar családok majdnem fele tervez valamilyen utazást a következő hónapokban. Jelentős részük, 60 százalékuk elsősorban belföldi utat választ a forint árfolyamának gyengülése miatt. A 3 hónapon belül utazást tervezők 10 ezer és 1,5 millió forint közötti összeget szánnak nyaralásra, személyenként átlagosan 170 ezer forintot.

A felmérés szerint a szállodák a következő évben számos fejlesztést terveznek, ami azt jelzi, hogy a beutazó forgalom növekedésére számítanak. A szállodák kétharmada további versenytárs megjelenésével számol. Szintén a verseny fokozódását várják az utazásszervező vállalatok is - mondta Belyó Pál. Szavai szerint, ezen vállalkozók vannak a legnehezebb helyzetben, mivel a forint árfolyamának gyengülése miatt szűkülhet a piacuk, ami a jövedelmezőségüket érzékenyen befolyásolja. Az igazgató megjegyezte: lehet, hogy több az utazási iroda, mint amennyit a keresleti oldal alátámaszt.

A vendéglátóipari vállalatok a következő fél évet "nem látják túl rózsásnak" - mondta Belyó Pál, hozzátéve, hogy ezért kiegészítő, egyéb szolgáltatásokkal igyekeznek megtartani, kiszélesíteni a vendégkört. Az igazgató elmondta: a vendéglátóipari vállalatok egyaránt bíznak a belföldi és a külföldi vendégek számának növekedésében. A felmérés szerint ezen cégek több munkaerőt vesznek fel, mint amennyit elbocsátanak, és tervezik számottevő mértékű munkaerő kölcsönzését is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.