A zloty gyengül, a korona nem

MTI
2006.06.26. 13:54
A lengyel zloty hétfőn tovább csúszott lefelé, részint a felzárkózó piaci bizalomvesztés miatt, részint az új pénzügyminiszter kormányzati befolyásával kapcsolatos kételyek miatt.

A zloty hétfőn reggel 0,5 százalékkal csúszott vissza az euróval szemben és 0,1 százalékkal a dollár ellenében. Ebben a hónapban már több mint 3 százalékkal gyengült az amerikai és az euróövezeti kamatemelési kilátások miatt. A zloty helyzetét megingatta Zyta Gilowska pénzügyminiszter távozása, akit a befektetők a költségvetési fegyelem őrének tartottak. Az új pénzügyminiszter, Pawel Wojciechowski, elődje politikájának folytatása mellett tett hitet és ígéretet tett a költségvetési hiány 30 ezer milliárd zloty alatt tartására. Elemzők viszont attól tartanak, hogy kormányzati súlya nem éri majd el elődjéét, mivel ő nem tölti majd be a miniszterelnök-helyettesi posztot is. A Lengyel Nemzeti Bank következő kamatértekezlete szerdán lesz, az elemzők nem számítanak változásra. Az euró/zloty 4,1045-ön állt vételi oldalon a hétfői nyitás után, a pénteki késői 4,0833 helyett.

A szlovák korona alig változott hétfőn az euróhoz képest. A piac a Szlovák Nemzeti Bank kamatdöntésére és a koalíciós tárgyalások kimenetelére vár. Az elmúlt héten a szlovák korona a régiós devizákkal együtt gyengült, helyzetét súlyosbították a kormányalakítással kapcsolatos bizonytalanságok. A jegybank beavatkozott a piacon, amikor a szlovák korona átlépett az ERM-2 árfolyam-mechanizmus sávjának 38,455 korona/eurós középvonalán. A befektetők a bank közleményéből próbálják majd fürkészni az esetleges szigorítás idei kilátásait. Elemzők szerint a szlovák korona 38,30/euró szűk környezetében tartózkodik majd a kormány megalakulásáig.

A cseh korona stabilan tartotta árfolyamát a hét kezdetén, mivel a meggyőző gazdasági teljesítmény árnyékában elhalványult az új parlamentben kialakult politikai patthelyzet hatása. Nyitáskor 28,490-en állt a korona/euró, közel a pénteki értékéhez. Elemzők szerint a 28,60 szilárd támaszt jelent az erőteljes gazdasági növekedésnek, az alacsony inflációs kilátásoknak és a hiteles pénzügypolitikának köszönhetően.