Eljárás a Globus-felvásárlás kapcsán

MTI
2006.06.28. 15:40

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) felügyeleti eljárást kezdeményezett a Globus-részvények felvásárlása kapcsán - közölte a szervezet az MTI-vel. A Tebész a Templeton LDC egymásnak ellentmondó május 30-i és június 12-i közleményei miatt fordult a felügyelethez.

Az érdekvédő szervezet szerint amennyiben a Templetonnak olyan opciós szerződése volt, mely lehetővé tette, hogy Globus-részvényeit a vételi ajánlatban eladja, úgy azt a vételi ajánlat részének kell tekinteni. Ez esetben viszont jogsértő volt a francia UFM szövetkezet által adott 460 forintos felvásárlási ár, mivel a Tebész információi szerint az opciós szerződés összesített díja (opciós díj + vételár) magasabb volt, mint a kisrészvényeseknek ajánlott 460 forint.

A Tebész közleménye emlékeztet: a Templeton LDC május 30-i bejelentése azt valószínűsítette, hogy a francia felvásárló május 24-én lehívta a Templeton LDC-vel a nyilvános felvásárlás előtt kötött vételi opcióját. A bejelentés szerint ugyanis május 24-én szűnt meg a Templeton LDC befolyása a Globus Nyrt.-ben. Ezen opciók részleteit (opciós díj, vételár) eddig egyik fél sem tette közzé. Június 12-én egy olyan helyesbítő közleményt jelentett meg a Templeton LDC, miszerint részvényeit a vételi ajánlatba adta bele, és annak ellenértékét kapta meg május 24-én.