Gyengülnek a régiós devizák

MTI
2006.06.29. 09:44
A szlovák korona 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben, miután a választás relatív győztese, a Smer párt két kisebb párttal kezdett koalíciós tárgyalásokat. A befektetők attól tartanak, hogy ha a hatalmaskodó vezetési stílusáról ismert egykori miniszterelnök Vladimir Meciar pártjával és a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal alakít kormányt a szociáldemokrata Smer, akkor fellazulhat a pénzügyi fegyelem, nőhet a költségvetési hiány, és elhalasztják az euró bevezetését a jelenlegi 2009-es célhoz képest.

"Annak ellenére is, hogy rövid távon a Smer vezetője, Robert Fico mindent meg fog tenni a piacok aggodalmainak enyhítésére, a középtávú kilátások romlása miatt mindenképpen a szlovák pozíciók csökkentését javasoljuk a portfoliókban" - írja a HVB bank befektetőknek szánt tájékoztatója. A szlovák korona/euró 38,380/400-on nyitott a szerdai 38,155/185-as záráshoz képest. Elemzők további gyengítő nyomásra számítanak.

A cseh korona szintén gyengülő árfolyammal nyitott csütörtök reggel részben a Szlovákiából átgyűrűző hatások miatt, részben a jegybanki monetáris tanács ülésétől várt pénzügypolitikai útmutatásokra várva. A jegybank a várakozások szerint 2,0 százalékon tartja irányadó kamatát. A cseh korona/euró 28,433-82-re módosult a szerdai késői 28,395-25-ről.

A lengyel zloty szintén gyengülve nyitott, főleg, mert a Fed kamatemelésére számítva a befektetők eladnak a felzárkózó piaci eszközökből. A zloty a dollár ellenében 0,5 százalékkal, az euróval szemben 0,2 százalékkal vonult vissza. A zloty május közepe óta 7 százalékkal gyengült. A lengyel jegybank szerdán változatlanul, 4,0 százalékon hagyta alapkamatát, sorban a negyedik hónapja. Elemzők szerint a kamat még hónapokig megmarad a jelenlegi szinten. A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Halina Wasilewska-Trenkner csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy idén még bizonyára elkerülhető a kamatemelés, de jövőre negyed százalékpontos emelések valószínűsíthetők. A zloty/euró 4,0670-95-re változott a szerdai késői 4,0636-96-ról.