2,5 százalékos júniusi infáció az euróövezetben

MTI
2006.06.30. 11:40
Az euróövezetben júniusban átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly júniusban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként.

A továbbra is erős infláció - messze az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos folyamatos céljától - nem nyugtatja meg a kedélyeket az EKB kamatemelés-sorozatának várható folytatása felől.

Az euróövezet helyzete nem egyértelmű, de mind több adat és nyilatkozat utal arra, hogy az EKB esetleg nem is szeptemberben, hanem már augusztusban folytatja a szigorítást.

Noha májusban 2,5 százalékra emelkedett a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció az euróövezetben az áprilisi 2,4 százalékról és a márciusi 2,2 százalékról, az áprilisi emelkedés után lassulásnak indult az infláció az energiaárak nélkül számolva: tizenkét hónapra 1,5 százalékosra csökkent az áprilisi 1,6 százalékról. A maginfláció - infláció az energia, az élelmiszer, az alkohol és a dohány ára nélkül - egyenest 1,3 százalékra esett májusban az áprilisi 1,5 százalékról, ugyancsak tizenkét hónapra számolva, a belső inflációs kockázat csökkenését jelezve. A júniusi maginflációs adatokat július közepén közlik majd.