Jó pénzt kaptak az oroszok az OTP-től

MTI
2006.07.04. 11:23

Jól sikerült eladás: félmilliárd dollárért kelt el az Investsberbank - tudósított az orosz középbanknak az OTP Bank általi megvásárlásáról a moszkvai Vedomosztyi keddi számában. Alekszandr Ponomarenko, aki közvetlenül az Investsberbank 20 százalékát birtokolta, de médiajelentések szerint annak oroszlánrészét, akár 75-85 százalékát ellenőrizhette az adásvételi szerződés hétfői aláírásáig, elégedetten nyugtázta az ügylet paramétereit - jelentette az orosz üzleti lap.

Mint írta, az Insvestsberbank tulajdonosainak, akiket eleve a jövőbeni eladás szándéka vezérelt, sikerült három és fél év alatt olyan kiskereskedelmi bankot létrehozniuk, amelynek értéke többszörösen felülmúlta beruházásaikat.

A Standard and Poor's elemzője az Oroszországba való költséges behatolást az OTP eddigi legkockázatosabb lépésének ítélte agresszív kelet-európai terjeszkedése során. "Elővigyázattal szemléljük ezt az expanziót olyan országokba, ahol nagyobb a gazdasági és ipari kockázat, kevésbé fejlett a vállalati igazgatás és rosszabb az információk feltárása, mint Magyarországon" - tudatta Annette Ess a The Moscow Timesszal elektronikus postán.